MĀJAS EKLĒRI
Mazus, bet kārtīgus eklērus apēst nemaz nevar tik daudz. Tāpēc vienam ēdājam pilnai laimei pietiks vien ar dažiem. Recepti piedāvā Našķoties Zane.

Nepieciešams plaucētai mīklai:
- 240 ml ūdens
- 150 g kviešu miltu
- 120 g sviesta
- 4 olas
- Šķipsniņa sāls
Krēmam:
- 400 g vārīta iebiezinātā piena
- 400 ml piena
- 60 g sviesta
- 50 g kartupeļu cietes
- 20 g kviešu miltu
- 2 olas
- 20 g cukura
- 1,5 tējk. vaniļas pupiņu pastas
Glazūrai:
- 120 ml saldā krējuma
- 140 g "Laima" rūgtās šokolādes Lukss
Dekoram:
- Saujiņa riekstu
Pagatavošana:
- Pagatavo plaucēto mīklu. Katliņā lej ūdeni, pievieno sviestu un karsē, līdz sviests izkusis un ūdens vārās.
- Kad katliņā ūdens un sviesta maisījums vārās, samazina karstumu, pievieno miltus un sāli, un, turpinot karsēt, ar karoti visu ļoti aktīvi maisa apmēram minūti.
- Mīklu nedaudz atdzesē, tad pārvieto miksera bļodā, iedarbina mikseri un pa vienai iekuļ visas olas.
- Mīklu pilda konditorejas maisiņā, un plātnē, kas izklāta ar cepamo papīru, caur 1 cm/dm konditorejas uzgali izspiež 10 cm garas desiņas.
- Mīklu liek līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī, gatavo 10 minūtes, tad cepeškrāsns temperatūru noregulē uz 180 °C un gatavošanu turpina vēl 25 minūtes. Gatavās eklēru čauliņas atdzesē.
- Pagatavo vārīta iebiezinātā piena krēmu. Katlā lej 200 ml piena, pievieno sviestu un cukuru un lēnām karsē. Tikmēr atsevišķā bļodā samaisa kartupeļu cieti, kviešu miltus, lēnām iemaisa atlikušo pienu, visbeidzot pievieno arī olas un vaniļu.
- Kad katliņa saturs sācis vārīties, karstumu zem tā samazina un, aktīvi maisot, lēnām pievieno visu bļodā sajaukto. Tā maisot, masu turpina karsēt, līdz tā pavisam sabiezē.
- Biezajā masā iemaisa vārītu iebiezināto pienu, tad krēmu atdzesē.
- Eklēru apakšpusē izdur caurumiņus, un caur tiem eklērus ar konditorejas šprici piepilda ar krēmu.
- Pagatavo šokolādes glazūru. Šokolādi ar nazi smalki sakapā. Katliņā uzvāra saldo krējumu, ar to pārlej šokolādes kriksīšus, un sastāvdaļas maisa tik ilgi, līdz izveidojusies viendabīga masa.
- Gatavo eklēru augšpuses mērc šokolādes glazūrā, lieko šokolādi nokrata, pārber ar sasmalcinātiem riekstiem un atstāj, lai glazūra sastingst.
Padoms:
Gatavojot eklēru pildījumu, pavisam ērti to būs darīt ar putojamo slotiņu, nevis karoti, tādējādi neļaujot krēmam piedegt un veidoties kunkuļiem. Eklēru pildīšanai paredzēto caurumiņu var veidot arī eklēru augšpusē, pēcāk to vienkārši pārklājot ar šokolādes glazūru. Lai eklēru forma būtu viscaur vienāda, ieteiktu uzgali novietot 45 grādu leņķī pret cepamās pannas virsmu un mīklas spiešanu darīt ar apmēram vienādu spēku. Starp katru mīklas desiņu ir jāatstāj paliela atstarpe, jo cepoties tās pūtīsies un palielināsies. Nelīdzenos mīklas galiņus pirms cepšanas pielīdzina ar ūdenī samērcētiem pirkstiem.