Saldumu nozares nākotne – ilgtspējīgi iegūts kakao un ilgtspējīga ražošana

10.07.2024

Ilgtspējas jautājums jebkurā nozarē kļūst arvien būtiskāks – arī pārtikas ražošanā. Arvien vairāk uzņēmumi pievērš uzmanību ne tikai ražošanas procesiem, bet arī izejvielām, kas tiek izmantotas ražošanas procesos.

Latvijā iecienītākais saldumu zīmols "Laima" pērn ir ievērojami palielinājis ilgtspējīgi iegūta kakao izmantošanu savos produktos – no 43% 2022. gadā uz 66%. Tas nozīmē, ka jau 2/3 no visiem “Laima” šokolādes produktiem tagad tiek ražoti no ilgtspējīgi iegūta kakao.

Pāreja uz ilgtspējīgi iegūtu kakao ir viens no ilgtspējas stratēģijas mērķiem, ko izvirzījis uzņēmums SIA “Orkla Latvija”. 2023. gadā uzņēmums izgāja “Rainforest Alliance” sertifikāciju “Laima“ ražotnei Ādažos, kas apliecina ilgtspējīgi iegūta kakao izmantošanu “Laima” saldumu ražošanā.

Laura Bagātā, "Orkla Latvija" komunikācijas vadītāja, komentē: "Šokolāde ir viens no populārākajiem saldumiem visā pasaulē, un kakao ir galvenā izejviela šokolādes ražošanā. Lielais šokolādes patēriņš rada ievērojamu spiedienu uz kakao audzēšanu, kas iespējama vien dažās pasaules valstīs. Tāpēc, lai samazinātu negatīvos efektus uz audzētājiem un ieviestu godīgāku sadarbības praksi ar tiem, ir izstrādāta “Rainforest Alliance” sertifikācija, kas ir atzīta visā pasaulē. Mēs lepojamies, ka, pateicoties tai, varam piedāvāt mūsu pircējiem vēl vairāk produktu, kas ražoti ar ilgtspējīgi iegūtu kakao, kura klātbūtni produktos pircēji var atpazīt pēc vardītes simbola uz produkta iepakojuma.”

“Orkla Latvija” mērķis ir līdz 2024. gada beigām nodrošināt, ka pilnīgi visi "Laima" šokolādes produkti tiek ražoti no ilgtspējīgi iegūta kakao.

Papildus mērķim ražošanā izmantot ilgtspējīgi iegūtas izejvielas, “Orkla Latvija” centieni vērsti arī vides aizsardzības jomā ar mērķi samazināt klimatam radītos riskus. Šajā virzienā 2023. gadā "Laima" ražotnē ir panākti ievērojami uzlabojumi. Pateicoties jaunajām un energoefektīvajām telpām un iekārtām Ādažos, uzņēmumam izdevies samazināt CO2e izmešus par 80%, salīdzinot ar 2017. gadu. Pārejot uz modernajām ražošanas telpām, ūdens patēriņš ir samazināts par vairāk nekā 60% un notekūdeņu patēriņš par vairāk nekā 70%, salīdzinot ar 2017. gadu.

L. Bagātā turpina: “Ir zināms, ka vide, ekosistēma un atbildīga uzņēmējdarbība mijiedarbojas ilgtspējas mērķu sasniegšanā. Jebkura ražošana, tajā skaitā saldumu ražošana, rada zināmu ietekmi uz vidi caur enerģijas izmantojumu, izmešiem un dažādiem ražošanas procesos radītiem resursiem. Mēs aizvien turpinām strādāt pie ilgtspējīgas ražošanas uzlabošanas, lai maksimāli samazinātu uzņēmuma ietekmi uz vidi un veicinātu dabai draudzīgu uzņēmējdarbību. Pateicoties tādām aktivitātēm kā, piemēram, saules paneļu uzstādīšana un pāreja uz 100% “zaļās” elektrības iepirkumiem, mēs varam nodrošināt augstus ražošanas standartus un turpināt celt patērētāju uzticību mūsu zīmola produktiem, pierādot, ka ilgtspēja, darbības optimizācija un kvalitatīvu produktu ražošana iet roku rokā."

Ar “Orkla Latvija” 2023. gada Ilgtspējas pārskatu var iepazīties: https://www.orkla.lv/ilgtspejas-parskats/.


Papildu informācijai:

Laura Bagātā

Komunikācijas vadītāja

SIA “Orkla Latvija”

E-pasts: laura.bagata@orkla.lv

Mobilais tālrunis: +371 26115666

www.orkla.lv