Kakao pupiņas vēsture

Maiju un acteku civilizācijas kakao pupas izmantoja īpaša dzēriena gatavošanai. Tas bija rūgts un tonizējošs, un to bagātināja ar čili, vaniļu un citām garšvielām un sauca par xocolatl (rūgtais ūdens). Acteki ar šokolādes dzērienu cienāja tikai īpaši svarīgus viesus. Rūgtais ūdens deva vīrišķu spēku un seksuālu varēšanu, tādēļ dzert to drīkstēja tikai vīrieši. Eiropā kakao ieveda pēc Lielajiem ģeogrāfiskajiem atklājumiem ievērojamais jūrasbraucējs Kristofors Kolumbs un aristokrātu aprindās īpašu popularitāti tas ieguva 17. un 18. gadsimtā, kad rūgtajam šokolādes dzērienam pievienoja cukuru, vaniļu un kanēli.

ruler
Criollo kakao pupa hover ikona Criollo atvērta kakao pupa

Criollo

Forastero kakao pupa hover ikona Forastero atvērta kakao pupa

Forastero

Trinitario kakao pupa hover ikona Trinitario atvērta kakao pupa

Trinitario

hover hover

Criollo

hover hover

Forastero

hover hover

Trinitario

Svaigs kakao auglis…
pēc smaržas atgādina gurķi

Svaigs gurķis 1
Svaigs gurķis 2
Svaigs gurķis 3
Svaigs gurķis 4
Svaigs gurķis 5
Svaigs gurķis 6

Kā top šokolāde?

Rainforest Alliance
Sarkana kakao pupa
Dzeltena atvērta kakao pupa
Kakao pupiņas
Kakao masa
Viens Laima šokolādes gabaliņš
Baltā sarma ir dabiska šokolādes īpašība

“LAIMAS” ŠOKOLĀDE TIEK RAŽOTA TIKAI NO DABISKĀM IZEJVIELĀM.

Jo vairāk kakao sviests ir sastāvā, jo dabiskāka ir šokolāde, un jo vairāk šokolādi ietekmē apkartējas vides apstākļi.

Kakao pupiņas

Kakao pupiņas

Kakao sviests

Kakao sviests

Cukurs

Cukurs

Tāpat arī šokolādei nonākot mitros apstākļos, uz šokolādes produktiem veidojas cukura sarma, ko veido kristalizējies cukurs šokolādes virspusē. 

Ja netiek ievērota šokolādes uzglabāšanas temperatūra, šokolāde reaģē un izdala kakao sviestu, kas pārklāj šokolādi ar kakao sviesta kristālu kārtu.

Temperatūra

Temperatūra

Mitrums

Mitrums

Vislabāk šokolādi glabāt istabas temperatūrā, sausā, tumšā vietā, kur tā netiek pakļauta straujām vides apstākļu maiņām.

Uzglabāšana

Uzglabāšana

Laima ikona: Droši Produkti, Augstākā Kvalitāte

NOSARMOJUSI ŠOKOLĀDE IR PILNĪBĀ DROŠA LIETOŠANAI UZTURĀ, KĀ ARĪ SARMOŠANAS PROCESS NEIETEKMĒ ŠOKOLĀDES GARŠU. ESI DROŠS UN ZINOŠS PAR SAVU IZVĒLI – TĀ IR KVALITATĪVA!

Tumšās šokolādes labvēlīgā ietekme uz cilvēka organismu

ass prāts

Flavonoīds, kas atrodas šokolādē, uzlabo smadzeņu darbību un atmiņu, kā arī veicina koncentrēšanās spējas.

enerģija

Teobromīns, magnijs un hroms sniedz enerģiju.

veselīga āda

Antioksidants kakao pupiņās aizkavē ultravioletā starojuma izraisīto grumbu rašanos un uzlabo ādas stāvokli.

spēcīgi kauli

Šokolāde satur kalciju, kas stiprina kaulus un zobus.

vielmaiņa

Šokolādē esošais flavonoīds un fenols uzlabo organisma vielmaiņu un veicina svara samazināšanos.

asinsrite

Šokolāde uzlabo asinsvadu stāvokli, stiprina asinsvadu sieniņas, kā arī normalizē asinsspiedienu.

prieks

Šokolādes sastāvā esošais magnēzijs un anadamīds mazina depresijas simptomus, nodrošina labu noskaņojumu.

Iepakojumu vēsture

1925
Laima Konfektes ar liķieri Prozit

Konfektes ar liķieri Prozit

Konfektes ar liķieri PROZIT 20. gadsimta. 30.-tajos gados fabrikā “Laima” ražoja septiņu veidu konfektes ar liķiera pildījumu – Reibinošie ķirši, Dāmu mēlītes ar liķieri, Prozit, Konjaka, Mokka liķieris ar želatīnu, Konjaka Nr.3, un Kokteilis.

1926
Krējuma šokolāde

Krējuma šokolāde

20. gadsimta sākumā Rigerta fabrika ražoja Krējuma šokolādi 80 gramu tāfelēs, un tolaik viena tāfelīte maksāja 0,60 latus. 1993. gadā viena 80 gramu Krējuma šokolādes tāfelīte maksāja 0,26 latus.

1928
Laima Marmelāde

Marmelāde

Marmelāde 20. gadsimta 30.-tajos gados marmelāde bijis iecienīts, bet ekskluzīvs saldums – fabrikā “Laima” ražoja aptuveni 20 dažādas marmelādes šķirnes, bet gada laikā tika saražotas tikai 50 tonnas. Tajā laikā Ministru Kabinets pat pieņēma īpašus saistošos noteikumus marmelādes ražotājiem - par nekvalitatīvas marmelādes ražošanu draudēja naudas sods.

1929
Laima Konfekte Trifele

Konfekte Trifele

Konfekte Trifele 1970. gadā konfektēm “Trifele” tika piešķirta kvalitātes zīme. Pēc vairāku gadu pārtraukuma, 1993.gadā pēc krīzes, reizē ar konfektēm “Sarkanā magone”, tika atsākta “Trifeļu” ražošana.

1937
Laima Šokolādes konfekte Serenāde

Šokolādes konfekte Serenāde

Pagājušā gadsimta sākumā konfekšu fabrikā “Laima” strādāja kāds jauns un īpaši talantīgs saldumu meistars. Viņš bija ļoti iemīlējies kādā meitenē, bet tā vietā, lai vienkārši bildinātu izredzēto, viņš nolēma to izdarīt oriģināli - kā vissaldāko apliecinājumu savai mīlestībai viņš radīja jaunu konfekti un, nosaucis to par Serenādi, dāvināja savai sirds mīļotajai.

1945
Laima Konfekte Lācītis Ķepainītis

Konfekte Lācītis Ķepainītis

Uz konfektes iepakojuma ir attēlota krievu gleznotāja Ivana Šiškina gleznas reprodukcija “Rīts priežu mežā”. Tiek uzskatīts, ka Šiškins šo gleznu radījis pie Narvas - Jēsū (Igaunijā), kur viņš vasarās bieži atpūties.

1953
Laima Konfektes Rīts Vāverīte Sarkanā magone

Konfektes Rīts, Vāverīte, Sarkanā magone

Piecdesmitajos gados strauju popularitāti ieguva „Laimas” šokolādes konfektes Vāverīte, Sarkanā magone un Rīts. Kopumā 1958. gadā “Laimā” ražoja 169 dažādus saldumus.

1955
Laima Karameles Rīgas maisījums

Karameles Rīgas maisījums

Par vērtīgākajām un kvalitatīvākajām fabrikas “Uzvara” konfektēm tika atzītas krāsainās karameles “Rīgas maisījums”, kas tiek pārdotas skārda kārbā, un ir baudāmas arī mūsdienās.

1960
Laima Šokolādes tāfelīte Rigonda

Šokolādes tāfelīte Rigonda

Šokolādes tāfelītes Rigonda iepakojuma dizainu ir veidojis slavenais latviešu mākslinieks Gunārs Kirke. Dizaina izskats tā arī nekad nav mainīts, un ir vēl aizvien ir pievilcīgs saviem pircējiem.

1970
Zefīrs Šerbets

Zefīrs, Šerbets

Šerbets ir Tjurku izcelsmes gardums, no kurienes arī īpatnējais nosaukums. Latviešiem tas agrāk bija svešāds un noslēpumains saldums, par kuru neko daudz nezināja. Gardā šerbeta pamatā ir putota piena pomāde un grauzdēti zemesrieksti. Zefīrs bija viens no iecienītākajiem un pieejamākajiem saldumiem Padomju Savienībā. Jau izsenis pieejami vairāki zefīru veidi: baltais, rozā un glazēts ar šokolādi. 1972. gadā fabrika
“Uzvara” saražoja 600 tonnas zefīra. 2017. gadā tika saražotas 1 300 tonnas zefīra.

12 metru garš koks
12 m
8.3 metru augsts Laima pulkstenis
8,3 m

“Laimas” pulkstenis

1924.gadā pēc 1.Saeimas deputāta A.Veckalna pieprasījuma pie ieejas Vecpilsētā tiek uzcelts pulkstenis, lai tas palīdzētu strādniekiem nekavēt darbu.
1929.gadā pulkstenis tiek savienots ar Latvijas Universitātes Astronomijas observatoriju, kļūstot par precīzāko pulksteni Rīgā.
1934.gadā uz pulksteņa sāniem parādās šokolādes ražotāja T.Rigerta vārds un iedzīvotāji to sauc par "Lielo pulksteni".
1935.gadā pulkstenis tiek pavirzīts nostāk no ielas malas, tā pulkstenis nonāk savā tagadējā atrašanās vietā.
1936.gadā pulksteni izdekorē ar lielākā saldumu ražotāja «Laima» logotipu un iegūst Laimas pulksteņa vārdu.
No 1940.gada, pulkstenis ilgus gadus tiek izmantots kā politiskās informācijas stends.
1976.gadā pulksteni Ļeņina ielas un Padomju bulvāra stūrī pazīst katrs rīdzinieks. Šajā laikā to rotā krāsainu attēlu sērija ar uzrakstu «Daiļrade».