Šokolādes fondants
Iedvesma šokolādes fondanta receptei nāk no filmas Chef. Recepti piedāvā Ārija Avota.

Lai pagatavotu 10 gab. fondanta, nepieciešams:
- 400 g “Laima” šokolādes Lukss vai “Laima” rūgtā šokolāde 70%
- 170 g saldkrējuma sviesta
- 6 olas istabas temperatūrā
- 100 g brūnā cukura
- 60 g miltu
- 1 tējk. vaniļas pastas
- 2 tējk. liķiera, piemēram, "Grand Marnier"
Krēmam ganache nepieciešams:
- 100 g “Laima” rūgtās šokolāde 70%
- 100 g saldā krējuma
Pasniegšanai nepieciešams:
- 100 ml saldā krējuma
- ½ tējk. cukura
- vaniļas pasta
- ogas
Fondanta pagatavošana:
- Sviestu ar šokolādi ūdens peldē izkausē, visu laiku apmaisot. Kad izkususi, atdzesē.
- Olas saputo, kamēr kļūst gaiša masa un palielinās apjomā apmēram divas reizes. Tad pievieno cukuru, vaniļas pastu un vēl kādu brīdi puto. Pievieno liķieri.
- Olu maisījumam, pakāpeniski apmaisot, pievieno šokolādes sviesta maisījumu un lēni samaisa ar silikona lāpstiņu.
- Pievieno izsijātus miltus un samaisa.
Krēma ganache pagatavošana:
- Sakapātu šokolādi (100 g) ber nelielā bļodā.
- Saldo krējumu uzkarsē gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai, bet neļauj sākt vārīties.
- Karsto saldo krējumu pārlej sakapātajai šokolādei un atstāj uz 5 min līdz kamēr šokolāde izkūst.
- Ar putojamo slotiņu visu samaisa vienmērīgā krēmā un ieliek saldētavā sastingt, bet ne sasalt.
Pārējie pagatavošanas soļi:
- Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem. Karstumizturīgus trauciņus (vai vienreizējus folija trauciņus) iesmērē ar sviestu un apkaisa ar cukuru, arī uz malām.
- Trauciņos pilda fondanta masu līdz pusei, tad ar saldējuma karoti vai tējkaroti liek vidū bumbiņu sastingušā krēma un pāri pārlej fondanta masu.
- Cep krāsnī 10-13 min, atkarībā no tā, cik šķidrs vidiņš garšo, kā arī atkarībā no tā, kā krāsns izcep (varbūt pirmais ir jāizcep viens pats, lai saprastu, cik ilgi nepieciešams cept).
- Pasniedz siltu ar svaigām ogām un ar nedaudz cukura saputotu saldo krējumu vai vaniļas saldējumu.