Šokolādes fondants

Iedvesma šokolādes fondanta receptei nāk no filmas Chef. Recepti piedāvā Ārija Avota.

Šokolādes fondants

Lai pagatavotu 10 gab. fondanta, nepieciešams:

  • 400 g “Laima” šokolādes Lukss vai “Laima” rūgtā šokolāde 70%
  • 170 g saldkrējuma sviesta
  • 6 olas istabas temperatūrā
  • 100 g brūnā cukura
  • 60 g miltu
  • 1 tējk. vaniļas pastas
  • 2 tējk. liķiera, piemēram, "Grand Marnier"


Krēmam ganache nepieciešams:

  • 100 g “Laima” rūgtās šokolāde 70%
  • 100 g saldā krējuma


Pasniegšanai nepieciešams:

  • 100 ml saldā krējuma
  • ½ tējk. cukura
  • vaniļas pasta
  • ogas


Fondanta pagatavošana:

  1. Sviestu ar šokolādi ūdens peldē izkausē, visu laiku apmaisot. Kad izkususi, atdzesē.
  2. Olas saputo, kamēr kļūst gaiša masa un palielinās apjomā apmēram divas reizes. Tad pievieno cukuru, vaniļas pastu un vēl kādu brīdi puto. Pievieno liķieri.
  3. Olu maisījumam, pakāpeniski apmaisot, pievieno šokolādes sviesta maisījumu un lēni samaisa ar silikona lāpstiņu.
  4. Pievieno izsijātus miltus un samaisa.


Krēma ganache pagatavošana:

  1. Sakapātu šokolādi (100 g) ber nelielā bļodā.
  2. Saldo krējumu uzkarsē gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai, bet neļauj sākt vārīties.
  3. Karsto saldo krējumu pārlej sakapātajai šokolādei un atstāj uz 5 min līdz kamēr šokolāde izkūst.
  4. Ar putojamo slotiņu visu samaisa vienmērīgā krēmā un ieliek saldētavā sastingt, bet ne sasalt.


Pārējie pagatavošanas soļi:

  1. Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem. Karstumizturīgus trauciņus (vai vienreizējus folija trauciņus) iesmērē ar sviestu un apkaisa ar cukuru, arī uz malām.
  2. Trauciņos pilda fondanta masu līdz pusei, tad ar saldējuma karoti vai tējkaroti liek vidū bumbiņu sastingušā krēma un pāri pārlej fondanta masu.
  3. Cep krāsnī 10-13 min, atkarībā no tā, cik šķidrs vidiņš garšo, kā arī atkarībā no tā, kā krāsns izcep (varbūt pirmais ir jāizcep viens pats, lai saprastu, cik ilgi nepieciešams cept).
  4. Pasniedz siltu ar svaigām ogām un ar nedaudz cukura saputotu saldo krējumu vai vaniļas saldējumu.