MELNAIS PRINCIS

Garšās niansēta kūka, par kuru bieži dzirdēts “mēli var norīt”. Recepti piedāvā Našķoties Zane.

MELNAIS PRINCIS

Nepieciešams biskvītkārtām:

  • 2 liela izmēra olas 
  • 450 g skābā krējuma 
  • 370 g cukura 
  • 240 g kviešu miltu 
  • 50 g nesaldināta kakao pulvera 
  • 1,5 tējk. cepamā pulvera 
  • 40 ml "Rīgas Melnais Balzams Oriģinālais" 
  • 1,5 tējk. vaniļas pupiņu pastas 
  • Šķipsniņa sāls
  • Sviests 24 cm diametra pannas ieziešanai pirms cepšanas
  • 70 g brūkleņu ievārījuma

Krēmam:

  • 320 g vārīta iebiezinātā piena 
  • 180 g mīksta sviesta istabas temperatūrā 
  • Šķipsniņa sāls

Glazūrai:

  • 150 g “Laima” šokolādes Lukss
  • 150 ml saldā krējuma

Dekoram: 

  • Šokolāde
  • Svaigas brūklenes

Pagatavošana:

  1. Lielā bļodā iesit olas, pievieno cukuru, un ar mikseri visu puto 5 minūtes, līdz izveidojusies gaiša un gaisīga masa, tad ar karoti iemaisa sāli, vaniļas pupiņu pastu, skābo krējumu un balzamu.
  2. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un kakao, tad ar karoti iemaisa slapjajās sastāvdaļās.
  3. Mīklu izlīdzina 24 cm diametra pannā, kas izklāta ar cepamo papīru un ieziesta ar sviestu. Biskvītu gatavo līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī 40–45 minūtes, tad no krāsns izņem un pilnībā atdzesē. 
  4. Pagatavo kūkas krēmu. Bļodā liek sviestu, ko ar mikseri puto 6–7 minūtes, tad pa ēdamkarotei pievieno vārītu iebiezināto pienu un ieputo arī to, pašās beigās pievieno šķipsniņu sāls. 
  5. Sakārto kūku. Biskvītkārtu uzmanīgi sagriež trīs plānākās kārtās. Pirmo pārklāj ar brūkleņu ievārījumu, tad izlīdzina pusi no pagatavotā krēma, to pārklāj ar otro biskvīta kārtu, tad smērē atlikušo krēmu, ko pārklāj ar trešo biskvīta kārtu. 
  6. Pagatavo šokolādes glazūru. Katliņā uzkarsē saldo krējumu, ar to pārlej nelielos kriksīšos sasmalcinātu šokolādi, to atstāj minūti nedaudz pakust, tad ar karoti maisa, līdz izveidojusies viendabīga masa. 
  7. Kūku pārlej ar šokolādes glazūru, ko ar karoti izlīdzina, pēcāk dekorē ar brūklenēm un šokolādes gabaliņiem. Visgaršīgākā kūka būs nākamajā dienā pēc tās pagatavošanas.

Padoms:

Lai pagatavotu kūkas krēmu, svarīgi, lai sviests un iebiezinātais piens būtu istabas temperatūrā, tad krēms sanāks viendabīgas konsistences un pavisam izcils. Brūkleņu ievārījumu var aizstāt ar kādu citu nedaudz skābenu ievārījumu pēc sirds patikas.